Primus Ikaalinen soi varikkaasti
14.06.2007 13:37

Kolmannen kerran Sata-Hame Soi -juhlilla Ikaalisissa jarjestettava kansainvalinen Primus Ikaalinen -kilpailu tarjoaa yleisolle huipputason esityksia maailman parhaiden nuorten hanuristien esittamana. Kilpailu on saanut loistavan vastaanoton maailmalla, ja nyt mukana on ensimmaisen kerran kilpailijoita myos Euroopan ulkopuolelta. Kilpailu televisioidaan suorana Ikaalisista perjantaina 29.6.

Mukaan on kutsuttu seitseman ulkomaista osanottajaa: Pietro Adragna Italiasta, Julien Gonzales Ranskasta, Amaia Iraola Espanjasta, Grayson Masefield UudestaSeelannista, Veronika Todorova Bulgariasta, Bojan Volcevski Makedoniasta ja Wang Ii Kiinasta. Suomea edustaa Kultaisen Harmonikan voittaja, joka valitaan vain kaksi paivaa aikaisemmin. Primus Ikaalinen tarjoaa Kultaisen Harmonikan voittajalle hienon mahdollisuuden paasta suoraan kansainvaliselle areenalle.
Ulkomaiset soittajat on valittu seka erikseen lahetettyjen hakemusten etta muissa festivaaleissa ja kilpailuissa kuultujen esitysten perusteella.
Kilpailijat tuovat ohjelmaan oman maansa kansallisvaria ja estradimusiikin kansainvalisia virtauksia, joten Primuksesta on tulossa varsinainen harmonikkamusiikin ilotulitus. Vaikka ohjelman voi katsoa TV:sta suorana lahetyksena, ei se veda vertoja huiman jannittavalle tunnelmalle paikan paalla salissa.
Primus Ikaalinen -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii Renzo Ruggieri Italiasta, joka julistaa kaksituntisen ohjelman lopussa kilpailun voittajan. Ruggieri on yksi taman paivan huomattavimpia jazzharmonikan taitajia. Han esiintyy Sata-Hame Soi -juhlilla suomalaisen Olmarin Unioni -kvartetin kanssa konsertissa, joka noussee yhdeksi suomalaisen musiikkikesan kohokohdaksi..
Ruggierin kanssa tuomaristossa ovat kansainvalisen harmonikkaliiton puheenjohtaja Kevin Friedrich Uudesta-Seelannista, harmonikkataiteilija ja -pedagogi Frederic Deschamps Ranskasta, harmnikkataiteilija Alexander Poeluev Venajalta seka Suomesta harmonikkataiteilija, musiikin tohtori Mika Vayrynen ja Pop & Jazz Konservatorion perustaja, musiikkineuvos Klaus Jarvinen.

Kahdeksan varikasta muusikkopersoonaa
Kiinalaiset ovat viime vuosina menestyneet loistavasti klassisen harmonikan kilpailuissa, mutta Ikaalisissa lavalle nousee varieteemusiikkiin keskittyva taituri, 25-vuotias Wang Ii Sanghaista. Vielakin kauempaa tulee uusi-seelantilainen Grayson Masefield (19 v), joka tuo mukanaan tuulahduksen Uuden-Seelannin alkuperaisvaeston, maorien, perinteista. Nama kaksi Euroopan ulkopuolelta tulevaa kilpailijaa tuovat uudenlaista varia sakenoivaan kilpailuun.
Espanjan Baskimaan rikasta musiikkikulttuuria kilpailussa edustaa Amaia Iraola (18 v), joka on voittanut lukuisia kansallisia ja kansainvalisia harmonikkakilpailuja. Makedonian juurevaa kulttuuriperintoa musiikin alalla vie Primus Ikaalinen -kilpailussa eteenpain 20-vuotias Bojan Volcevski, joka voitti viime vuonna parhaan instrumentalistin palkinnon kansainvalisessa ”Klimenta Rafajlovska” -kilpailussa.
Perinteikkaan harmonikkamaan Italian edustaja on veikea elosalama Pietro Adragna (18 v), joka on muiden finalistien tavoin hankkinut kokemusta ja menestysta kansainvalisilla areenoilla.
Bulgarian 20-vuotias Veronika Todorova on mielenkiintoinen muusikkopersoona. Hanen musiikilliset juurensa ovat syvalla balkanilaisessa ja bulgarialaisessa musiikissa, mutta han on opiskellut myos saksalaisten ja italialaisten mestareiden johdolla.
Ranskalaisen harmonikkamaailman nuori tahti on 19-vuotias Julien ”Speedy” Gonzales, joka voitti kansainvalisen Coupe Mondiale -kilpailun varieteesarjan 2006. Julien nahdaan Sata-Hame Soi -juhlilla Primus Ikaalinen -kilpailun lisaksi omassa konsertissa klarinetisti Cyril Carbonnen kanssa.
http://www.satahamesoi.fi/index.php/fi/press/uutiset/primus_