Renzo Ruggieri & Olmarin Unioni: Kansainvalinen huippuluokan jazzprojekti kayntiin Sata-Hame Soi -juhlilla
11.04.2007 13:54

 Sata-Hame Soi -harmonikkafestivaali Ikaalisissa toimii juhannuksen jalkeen nayttamona suomalais-italialaisen huippuluokan jazzprojektin ensimmaiselle konsertille. Italialainen Renzo Ruggieri on jazzharmonikan ykkosnimia Euroopassa. Han esiintyy Ikaalisissa suomalaisen Olmarin Unioni –kvartetin kanssa. Yhteisesta konsertista odotetaan lahtolaukausta pitkaaikaiselle yhteistyolle, silla Ruggieri toimii muusikontyonsa ohessa Italiassa kahden jazzfestivaalin johtajana.

Kansainvalisia huippuesiintyjia tulevan kesan Sata-Hame Soi -juhlilla ovat italialaisen Renzo Ruggierin lisaksi venalainen klassisen harmonikan komeetta Aleksander Poeluev, brittilainen mustalaismusiikkiin, argentiinalaiseen tangoon ja balkanin rytmeihin erikoistunut kvintetti ZUM, seka ranskalainen harmonikan ja klarinetin duo Julien Gonzales & Cyril Carbonne.

Suomalaiset harmonikkasolistit, -yhtyeet ja -orkesterit ovat keskeinen osa Sata-Hame Soi -juhlien esiintyjajoukkoa. Harmonikkalegenda Viljo Vesterisen syntymasta on kulunut 100 vuotta, ja tata merkkipaivaa festivaali huomioi useissa eri tilaisuuksissa.
Sata-Hame Soi tayttaa tana vuonna 35 vuotta. Se on pitka ika mille tahansa musiikkifestivaalille, ja varsinkin sellaiselle, joka ei ole koskaan rakentanut sisaltoaan populaarien pintavirtauksien ja muoti-ilmioiden varaan. Harmonikka on osoittanut elinvoimaisuutensa kokonaisen festivaalin ytimena!
Sata-Hame Soi jarjestetaan Ikaalisissa 26.6. — 1.7.2007.

Primus Ikaalinen nostaa Sata-Hame Soi -juhlien profiilia maailmalla
Kansainvalisyys on ollut Sata-Hame Soi -festivaalin erityinen kehittamiskohde 2000-luvulla. Kansainvalinen Primus Ikaalinen –kilpailu jarjestetaan nyt kolmannen kerran ja se on kahden vuoden jalkeen tullut jo tunnetummaksi kuin jarjestajat alunperin odottivat. Tana vuonna osanottohakemuksia on tullut kolmelta mantereelta: Euroopasta, USA:sta ja maapallon toiselta puolelta Uudesta-Seelannista.
Myos yleiso on loytanyt Primus Ikaalinen -kilpailun, talla hetkella finaalin lipuista on varattu 30%.
Primus Ikaalisen osanottajien lisaksi esiintyjia on tulossa Ranskasta, Britanniasta, Venajalta, Latviasta, Liettuasta, Virosta, Italiasta ja Espanjasta.
Pietarista juhlille on tulossa useita esiintyjia: concertinataituri Valentin Osipov (75 v), nuorten harmonikkaorkesteri Vladimir Ilyenkovin johdolla seka Vladimir Ushakov ja Sergei Lichatsov Baltic Accordion Quintetin kanssa. Pietarista Ikaalisiin tulee myos Aleksander Shirunov, joka muistetaan ensimmaisen Primus Ikaalinen –kilpailun jannittavasta finaalista.
Pietari on myos ollut Sata-Hame Soi –juhlien kansainvalisen markkinoinnin kohteena, silla siella nahdaan olevan merkittavasti uutta yleisopotentiaalia.

Kultainen Harmonikka nousuhuumassa
Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan kilpailusta on odotettavissa jannittava ja korkeatasoinen. Alkukarsinnoissa talven aikana oli mukana aikaisempaa enemman soittajia, joista parhaat on valittu mukaan kesan finaaliin. Myos yleison mielenkiinto finaalia kohtaan on suuri, silla 83% lipuista on myyty jo ennen kasiohjelman ilmestymista. Kultainen Harmonikka jarjestetaan jo 25. kerran. Hopeinen Harmonikka puolestaan viettaa 22-vuotisjuhlaa.
Ikaalisten Harmonikkamiehet, Jamijarven Pelimannit ja yli 20 muuta harmonikkakerhoa ja –ryhmaa tanssittavat ja viihdyttavat yleisoa Festivaalipuiston ulkolavan ja Hanuripubin tilaisuuksissa. Tanssiyleison suosikit Marita Taavitsainen, Petri Hervanto, Tiina Rasanen, Tiina Pitkanen seka Valkea Ruusu –konsertin solistit Kari Tapio, Jorma Kaariainen ja Markku Aro ovat nimia suomalaisen iskelmamusiikin huipulta.
http://www.satahamesoi.fi/index.php/fi/press/uutiset/renzo_ruggieri_olmarin_unioni_

Huiput kohtaavat Sata-Hame Soi -juhlilla
27.06.2007 10:28

Ikaalisissa jarjestettava kansainvalinen Sata-Hame Soi -festivaali tarjoaa jo 35. kerran ainutlaatuisia musiikkielamyksia Suomen kesassa.

Sata-Hame Soi -juhlilla on noin tuhat esiintyjaa, joista ulkomaisia on sata 12:sta eri maasta. Kaukaisimmat ovat Primus Ikaalinen -kilpailun finaalistit Kiinasta ja Uudesta-Seelannista.
Sata-Hame Soi -juhlien lipunmyynti on sujunut erinomaisesti. Lippuja myytiin ennakkoon noin 500 enemman kuin viime vuonna. Sata-Hame Soi -juhlille odotetaan 30 000 kavijaa, joista 15 000:n odotetaan kayvan maksullisissa konserteissa. Vapaapaasyisia tapahtumia on tuttuun tapaan runsaasti festivaaliviikon ohjelmassa.
Kansainvalisyys on ollut juhlien erityinen kehittamisen kohde viime vuosina. Kansainvalinen varieteemusiikin kilpailu Primus Ikaalinen, joka jarjestetaan nyt kolmannen kerran, on lunastanut erinomaisesti paikkansa ja vaikuttanut positiivisesti festivaalin kansainvalistymiseen. Nuoret huiput eri puolilta maailmaa kohtaavat suorassa tv-finaalissa Ikaalisissa. Tanaan valittavalle Kultaisen Harmonikan voittajalle avautuu hieno mahdollisuus suoraan kansainvaliselle areenalle.
Aivan uudenlainen konsepti ohjelmassa on yksi festivaalin odotetuimmista konserteista, jossa sukupolvensa huomattavimpiin jazzharmonikan taitajiin lukeutuva italialainen Renzo Ruggieri kohtaa suomalaisen huippuluokan jazzkvartetin Olmarin Unionin Omalla Tuvalla torstaina 28.6. Konsertti noussee yhdeksi suomalaisen musiikkikesan kohokohdista.
Sata-Hame Soi kunnioittaa osaltaan taman vuoden ohjelmalla legendaarisen harmonikansoittajan Viljo Vesterisen 100-vuotisjuhlaa. Elamanmakuinen tulee olemaan Vesterisen elamakerran kirjoittajan FT Marko Tikan luento Viljo Vesterisen elamasta ja musiikista. Harmonikkamuseon soittimet, Dallapet mukaanlukien, paasevat paaosaan ”Vanhojen harmonikkojen kertomaa” -konsertissa, jossa esiintyvat Anne-Mari Kanniainen, Kimmo Mattila ja Seppo Lankinen.
Oman Tuvan konserttien ymparilla on ollut mukavaa kuhinaa. Oman Tuvan konserttien tuore ohjelmisto on tuonut viime vuosina uuttakin yleisoa Sata-Hame Soi -juhlille. Eilinen konsertti nosti intohimoisesti tunteet pintaan, kun suomalainen Quinteto Fuego aloitti Piazzolla-ohjelmistolla ja ranskalaisduo Julien Gonzales (harmonikka) ja Cyril Carbonne (klarinetti) jatkoivat.
Innostusta on etukateen herattanyt intohimoisen jazztangon ja kuumaverisen mustalaismusiikin sakenoiva tulkki ZUM. Yksi nuoren polven tunnetuimmista klassisista harmonikkataiteilijoista on Alexander Poeluev, jonka kasissa upeat sovitukset Tsaikovskin, Griegin, Mendelssohnin ja Paganinin teoksista saavat hammastyttavan soinnin. Jorma Uotisentumma aani vangitsee kuulijansa lauluilla rakkaudesta, kaipuusta, kauneudesta ja elaman illuusiosta. Soittamisen akrobatiaa puolestaan tarjoilee Valentin Osipov, jonka harvinaislaatuisessa konsertissa kuullaan klassisen musiikin suosikkeja, estradi- ja elokuvamusiikkia seka haikasevia taiturinumeroita concertinalla ja ksylofonilla.
Torstain viihdekonsertista tulee yksi kaikkien aikojen parhaista Valkea Ruusu -konserteista. Riku Niemen suurta orkesteria ei pidattele mikaan, kun lavalle astuvat suomalaisen iskelmataivaan tahdet Kari Tapio, Jorma Kaariainen ja Markku Aro Frank Sinatran hengessa Las Vegasin tyyliin.
Tanssin ystavia varten Festivaalipuiston tanssilavan pohja on suoristettu ja puisto seka esiintymislava ehostettu.
Sata-Hame Soi -juhlat ovat harmonikkamusiikin ehtymaton runsaudensarvi, soiton ja tanssin ikiliikkuja lahes viikon ajan. Juhlilla viitoitetaan harmonikkamusiikin tulevia suuntia ja kuullaan maailman parhaita harmonikansoittajia, mutta ennenkaikkea nautitaan perinteisen harmonikan ja tanssin tuomasta tunnelmasta.
http://www.satahamesoi.fi/index.php/fi/press/uutiset