Ahma vastapäätä slengia  

Rouva Numminen,

valitettavasti minä osaan suomea vähän ja huonosti, mutta minä haluaisin vastata Teille suomeksi.

Te olette aivan oikeassa – ”Kieli elää ja muuttuu koko ajan.”

Mutta pitääkö soveltaa käytäntöön ”slengia”. Luulen, etta slengi on deklassoitunut kieli. Eikö niin?

Venäjällä myös on slengin ongelma. 

E.N.SETALA sanoi – ”… Jos olet tavannut lapsia tai kansanmiehia, jotka ovat kotoisin Karjalasta tai Savosta tai Hameesta tai Pohjanmaalta tai Lansi-Suomesta, niin olet varmaan huomannut, että he kukin puhuvat jonkin verran eri tavalla. He puhuvat silloin kukin omaa murrettansa (jotakin kansanmurretta).

Varmaan olet myös huomannut, että opettajat koulussa, papit kirkossa ja yleensä ne henkilöt, jotka ovat koulua käyneet ja paljon lukeneet siitä, mistä osasta maatanne ovat kotoisin. Koska tamanlaatuinen suomen kieli on ikaan kuin kaikille suomalaisille yhteinen ja kaikki sitä ymmärtävät, on tapana nimittää suomen yleiskieleksi.” /E.N. Setala SUOMEN KIELEN OPPIKIRJA. HELSINGISSA KUSTANNUSOSAKEYHTIO OTAVA  1938/

Se voi käytäntöön venäläiselle kielelle myös.

Mutta Setala puhui murteista. Murteet minusta voivat olemassa, mutta slengi – ei. 

Mitä mieltä te itse olette?

Terveisin 

Ahma.